Popis zboží
Dubový sud o objemu 20L vhodný ke zrání alkoholu.
Sud je vyroben z evropského dubu a je uvnitř vypálen na stupeň Medium.
V ceně sudu je podstavec i zátka.
Rozměry:
Výška: 42.5 cm
Šířka u víka: 30 cm
Šířka přes břicho: 34 cm.
Věnujte prosím pozornost následujícím dokumentům – návod k použití a obecné informace k soudkům:
Před použitím dubových sudů je nutné je zavodnit. Dubové dřevo je nasyceno velkým množstvím aromatických, konzervačních, antiseptických a dalších užitečných látek. Sud není lepený, takže vám začne na některých místech prosakovat. Jde o přirozený jev. Do 5-10 dnů se sud uzavře, zacelí a již nebude prosakovat. Před nalitím alkoholu do sudu se ujistěte, že sud přestal prosakovat a je zvenku suchý. Po použití sudů na víno je nutné sud důkladně propláchnout propláchnout vodou. Pokud byl sud používán, už nemůže být skladován bez tekutiny. Naplňte jej alespoň 2l vody, aby se sud nezačal rozesychat. Pokud jste si zakoupili dubový sud, ale ještě jej nepoužíváte, umístěte sud na vlhké a chladné místo (sklep) tak, aby si dřevo zachovalo přirozenou vlhkost. Nejlepší je uchovávat sud naplněný alkoholem ve vlhkých místnostech – sklepech. Čím menší je objem sudu, tím větší je kontakt kapaliny s dubovým povrchem a tím rychleji produkt dozrává, ale také se zvýší procento odpařování. Čeho se vyvarovat: Zabraňte kontaktu s lakem, barvami nebo jinými chemickými sloučeninami. Dub dokonale pohlcuje všechny chutě a pachy a následně je riziko jejich přenosu do nápoje. Nedávajte do sudu nápoje, které by mohly způsobit nadměrný tlak v sudu (pivo, kvas, mladé víno). Sud není navržený pro zvýšený tlak, který mohou tyto tekutiny vytvářet. Ideální teplota skladování je 14 - 18 stupňů. Sud by měl být skladován v prostředí s vysokou vlhkostí - ideálně sklep. Každým dalším cyklem se snižuje obsah složek v dužinách sudu majících vliv na zrání nápoje. Po vyčerpání sudu již dále sud nápoj nijak neobohatí. Největší koncentraci látek si sud zachovává první 3 cykly a postupně slábne. Od 6 cyklu už je vliv sudu na nápoj zanedbatelný. V tomto případě jsou řešením také barikové alternativy, které se dají do sudu přidat a používat ke zrání alkoholu i již vyčerpaný sud. V případě zájmu o barikové alternativy nás neváhejte kontaktovat
Doporučený postup pro práci s použitými sudy na víno Naše společnost garantuje původ, dohledatelnost a schválení sudů. Naše společnost výhradně neprodává sudy určené k okamžitému použití a před použitím doporučujeme postupovat podle pokynů níže. Pro okamžité použití: Zdlouhavý transport a skladování mohou způsobit vysoušení sudu. Dřevo je živý materiál a za vlivem určitých jevů (horko, suchý vzduch) se jeho vlhkost mění. Pro zajištění plné kvality sudu doporučujeme sudy před použitím naplnit vodou. Při použití horké vody: 1. Postavte sud do vertikální polohy a nalijte do něj 3 litry horké nechlorované vody o teplotě v rozmezí 75 - 90 stupňů Celsia. 2. Sud zpět zašpuntujte a hýbejte s ním tak, aby se namočil celý vnitřek sudu. 3. Sud postavte a nechte jej v této pozici 2 - 5 hodin. 4. Sud otočte na druhou stranu a opět jej nechte stát 2 - 5 hodin. 5. Vyndejte špunt, položte sud a nechte vodu vytéct. Pokud sud v některém místě prosakuje, pokračujte v postupu níže. Při použití studené vody: 1. Položte sud do horizontální polohy s otvorem na špunt směrem nahoru a sud naplňte studenou nechlorovanou vodou. 2. Sud zašpuntujte a nechte naplněný vodou po dobu 24 - 48 hodin. 3. Vyndejte špunt, otočte sud a nechte vodu vytéct. Pokud sud bude i po provedení těchto kroků protékat, kontaktujte naši společnost. Pokud sudy nejsou do 8 dní od dodání naplněny, je zákazník plně zodpovědný za jejich skladování a údržbu. Pro pozdější použití: Pokud nejsou sudy použity hned po dodání, ale skladovány, doporučujeme dodržovat následující kroky: 1. Sudy skladujte v místě s teplotou do 17 stupňů Celsia a vlhkostí vzduchu v rozmezí 65 - 75 %.